EU pályázat

A vállalkozások nem mindig tehetik meg, hogy beruházásaikat saját tőkéből finanszírozzák. Szerencsére azonban itt nem áll meg a folyamat, ugyanis a finanszírozási konstrukciókat tekintve több alternatív lehetőség is nyílik számukra.

Hitel, vagy pályázat? Ami azt illeti, a legelőnyösebb feltételeket kétség nélkül a pályázat nyújtja. A pályázati pénzek által legtöbbször vissza nem térítendő támogatással kívánnak hozzájárulni a cég sikereihez. Visszatérítendő támogatás esetén pedig a kamat rendkívül alacsony, ami így kedvezőbb a vállalkozás számára, mint egy banktól igényelt hitel.

Magyarországon a  pályázatok túlnyomó része uniós, ami azt jelenti, hogy a pályázati források az Európai Unió által lettek rendelkezésre bocsátva. Az eu pályázatok többségében a KKV szektorban működő vállalkozások számára lettek megnyitva, s gyakorlatilag bármire felhasználhatóak, lehet az akár építés, korszerűsítés, vagy éppen vállalati technológiai fejlesztés, telephelyfejlesztés, külpiaci terjeszkedés.

Hogyan döntenek az EU pályázati pénzek felhasználásáról?

1.lépés – Irányító hatóságok – a pályázati programok és a pénzösszegek meghatározása (szakmai tanácsadók dolgozzák ki a prioritásokat, támogatási mechanizmust)

2.lépés – Közreműködő szervezetek – pályázatok lebonyolítása, elbírálása, projektek megvalósítása (közbeszerzési, pénzügyi és szakmai tanácsadók bírálják és felügyelik a végrehajtást)

Mik az EU pályázatok sajátosságai?

  • szakértelem a pályázatíráshoz (idegen nyelv, formai szempontok)
  • prioritások (irányelvek) melyek azt hivatottak meghatározni, hogy a támogatásoknak milyen célokat kell szolgálniuk
  • speciális gazdasági és szakmai kritériumok
  •  bizonyos kötelezettségek vállalása a projekt idején túl is (pl. átlagos létszám szinten tartása további 2 üzleti évben )

Az EU pályázatok előnyei

  • egyik legelőnyösebb finanszírozási forma
  • többnyire vissza nem térítendő támogatást nyújt
  • komplett tervet igényel a projekt megvalósítását illetően, mivel kötöttebb és felügyelt, nagyobb eséllyel valósul meg a cél sikeresen
  • EU támogatással a vállalkozás hosszú távon jelentős eredményeket lesz képes elérni

Aktuálisan elérhető pályázatok

Kutatás fejlesztés pályázat

Telephelyfejlesztés pályázat

Vállalati technológia fejlesztés

Vállalkozásfejlesztés

Külpiaci megjelenés